În decurs de șase ore, procesul digestiv transformă alimentele în nutrienții necesari, care, într-o perioadă de treizeci și cinci de zile, hrănesc șapte țesuturi corporale (dhatus). Focul biologic al sistemului digestiv (agni) își are sediul central în stomac și controlează toate transformările metabolice din organism.
Substanțele nutritive absorbite la nivelul stomacului sunt folosite pentru a produce fluidele corporale, plasma, sângele și limfa. Digestia alimentelor la nivelul intestinului subțire afectează formarea mușchilor, a grăsimilor și a oaselor. Prelucrarea finală a alimentelor în intestinul gros aplică substanțele nutritive pentru regenerarea pielii, a țesutului cerebral, a sistemului nervos și a organelor de reproducere.
Metabolism sănătos
Astfel, metabolismul optim asigură o bună digestie, absorbție și transformare a alimentelor, precum și percepții senzoriale, hrănirea țesuturilor și celulelor corpului, un sistem imunitar puternic, vitalitate, sănătate, percepție vizuală, temperatură corporală și culoarea pielii. Creează bucurie, entuziasm și mulțumire, rezistență, curaj și încredere, sporește stabilitatea și răbdarea, stimulează gândirea clară, raționamentul logic și menține inteligența celulară. Atunci când principiile psihosomatice Vata, Pitta și Kapha se află în echilibrul lor, în conformitate cu constituția individuală, atunci are loc metabolismul armonios în organism.
Recomandări pentru îngrijirea corectă a tractului digestiv pot fi găsite în articolele Păstrați un foc sănătos în corpul dumneavoastră, unde găsiți teoria celor șase gusturi de bază și modul în care acestea afectează echilibrul nostru psihosomatic.