Originea medicinii ayurveda
Ayurveda înseamnă „știința vieții”, și reprezintă cel mai vechi si complex sistem medical, in legatura cu principiile de sănătoase de viață. Originea învățăturilor sale datează din vechile scripturi indiene (Vedas). Acele scripturi au luat viata datorită gandirii si experientei Inteleptilor iluminați (Rishi).
Primele scrieri semnificative despre Ayurveda (Charaka Samhita) au apărut în jurul primului mileniu î.Hr. Cea de a doua scriere științifică (Sushruta Samhita), a aparut un secol mai târziu și se ocupă cu chirurgia Ayurveda. Cel de a treilea si cel mai important document Ayurveda (Asthanga Hridayam) apare in al 7-lea an D.H. și este o compilatie amanuntita a două scrieri anterioare. Între secolul al 5-lea î.Hr. și secolul al 5-lea D.H. principiile ayurvedice au fost răspândite în toate colțurile cunoscute ale lumii - China, Tibet, Persia, Arabia, Egipt, Grecia și Roma - unde s-au amestecat cu tradițiile locale și obiceiurile culturale. Acest lucru a servit ca un teren comun pentru diferite învățături și sisteme de medicină naturală noua. Prin urmare, ayurveda este considerată ca fiind "mama tuturor sistemelor medicale."
Medicină ayurveda
Ayurveda reprezintă o formă holistică și simplă de abordare a vindecarii. Scop este de a se cunoaste și descoperi cauzele profunde si condițiile de sănătate. Ea se străduiește să obțină o perspectivă în însăși miezul unei probleme și sa descopere cauza principală a bolii, indiferent dacă aceasta provine din dieta necorespunzatoare, stilul de viață, sistem ereditar, gândire negativă sau dezechilibru emoțional și energic. Înțelepciunea patrunzatoare oferă o perspectivă în contextul mai larg al condițiilor, care creează și afectează starea noastră mentală și fizică. Practica ayurveda, foloseste, mai presus de toate, căile de atac pentru prevenirea conștienta și un stil de viață sănătos, pentru că este întotdeauna mai ușor a vindeca o boala in stadii incipiente, decât să permită să se dezvolte, având ca rezultat deteriorarea țesuturilor. Saptezeci la suta din cele mai multe boli provin din alimentația incorectă. Prin urmare, terapia Ayurveda demonstreaza cu succes ca mai presus de toate depindem de un regim alimentar adecvat, precum și de dorința noastră de a schimba unele dintre obiceiurile și stereotipurile actuale, pentru că ele inițiază de cele multe ori problemele noastre de sanatate. O atitudine corectă, voință puternică și determinare pentru a aborda problemele noastre de sanatate, aceasta este piatra de temelie a succesului.
Abordarea ayurveda
Ayurveda privește ființa umana ca un complex indivizibil și reciproc de interconectare a corpului a energiei vitale, a mintii și a sufletului. Ea nu se concentreaza asupra simptomelor, dar mai ales asupra cauzelor dezechilibrelor psihosomatice, care preced fiecare boală. Un simptom este privit doar ca un semnal de avertizare sau că există ceva în neregulă cu corpul și că este nevoie de un nivel mai profund de corecție. Astfel, în conformitate cu principiile stilului de viață sănătos, ayurveda încearcă să restabilească starea naturală a armoniei în corpul uman, care se manifestă ca sănătate fizică și mentală. În urma unui program de schimbare pozitivă, pentru a include o dieta adecvata si utilizarea de plante medicinale regulate, este posibil sa se elimine diferite probleme de sănătate și boli de lungă durată, cum ar fi bolile de piele, probleme respiratorii, tulburări digestive, migrene, obezitate, probleme de circulatie a sangelui, si probleme ginecologice. Alte boli, cum ar fi bolile coloanei vertebrale, articulare și musculare, insomnie, oboseala si stresul, pot fi inlaturate.
Cele cinci elemente și cele trei doshas
Cele trei calități cosmice (Gunas) au dat naștere celor cinci elemente ale naturii - eter, aer, foc, apă și pământ - care sunt combinate în mod individual, în corpul uman și se manifestă sub forma a trei principii biologice de baza (Dosha) - Vata, Pitta și Kapha (în conceptul tibetan: vânt, bilă și flegma). Fiecare ființă umană se naște cu o proporție dosha unica, care ia parte la formarea caracteristicilor noastre mentale și fizice. Pe parcursul vieții, această proporție dosha deviază de la starea sa inițială (Vikrti) din diverse motive și ulterior, ea are impact asupra stării noastre de sănătate fizică și mentală. Conștiința psihica, gânduri, sentimente, emoții, produse alimentare, stilul de viață și de mediu, toate acestea influențează echilibrul sau dezechilibrul dintre dosha. Aceste trei principii primare de viață nu poate fi percepute separat și independent. Funcțiile lor sunt legate și se completează reciproc. Recunoașterea corectă a acestora ne permite să vedem în mod semnificativ semnele lor în cadrul constituțiilor mixte - cele mai frecvente tipuri de corp.
Cauza bolii
Sănătatea este starea optima de functionare armonioasa a corpului. Ea reprezintă echilibrul dintre cele trei principii biologice (Vata, Pitta, Kapha) în funcție de starea inițială (vikrti), a țesuturilor corporale și a funcțiilor lor, organele senzoriale, mintea și conștiința psihică. Fiecare om este înzestrat cu o cantitate de VPK suficienta cu scopul de a distinge între convenabil și incomod sau sănătos și dăunător. Corpul uman ne dă toate răspunsurile necesare sub formă de semnale, din care unul, fie ascultă sau nu. Fiecare emoție este un răspuns biochimic la o anumită problemă care se află mai adânc sub suprafață. Comportamentul și obiceiurile unui om normal sunt determinate de dorințele sale, care sunt prezente in creier. Aceast creier insistă, de obicei, la împlinirea ei, în ciuda deteriorării fizice a corpului și, ca atare, de multe ori abuzeaza organismul pentru a realiza dorințele transmise. Prin urmare, cele mai multe boli vin în primul rând mental înainte ca acestea să se manifeste în planul fizic. Ele iau nastere în mintea agitată, dezechilibrată și nedisciplinată, care este plina de idei greșite. Astfel, dorința este însăși esența ignoranței, care conține suferință, boală și durere. Numai după această etapă impulsul primordial poate începe să se manifeste la nivel fizic, prin acumularii unuia dintre principiile Vata-Pitta-Kapha într-un anumit loc în sistemul digestiv, în funcție de centrul său În consecință, aceasta duce la tulburări de nutriție și de regenerare a șapte țesuturi ale corpului (dhatus), și apoi la denaturarea unora dintre energiile vitale. Un astfel de dezechilibru al corpului și prejudecata duce la aparitia diferitelor tipuri de boli.
„Numai tăcerea inimii poate vindeca boala minții.”
—Sri Chinmoy