Sănătatea ambelor sisteme se bazează pe sănătatea și calitatea limfei și a sângelui, care este alcătuit din plasmă sanguină și celule sanguine.
Sângele (rakta) permite existența fizică a vieții, distribuie căldura în tot corpul, oxigenează toate țesuturile corporale și dă culoare pielii. Componenta sa principală este reprezentată de globulele roșii, care, în calitate de purtători de nutrienți și hemoglobină, asigură țesuturilor corporale o rezervă constantă de energie vitală.
Plasma (rasa) conține celule albe din sânge și fluide tisulare, cum ar fi apa, plasma sanguină și limfa. Ea se formează din dieta noastră zilnică în termen de douăsprezece ore de la ingerarea alimentelor și asigură nutriția celulară pentru toate celelalte țesuturi. În termen de cinci zile este transformată în sânge și devine parte integrantă a fiecărei celule din organism. Prin urmare, ieste necesar să avem grijă de puritatea și calitatea alimentelor.
Limfa are o compoziție similară cu cea a plasmei sanguine. Ea se formează în spațiul intercelular din lichidul tisular și circulă în vasele limfatice ca un gardian al imunității. Ea asigură filtrarea substanțelor nocive în ganglionii limfatici și apoi le drenează în fluxul sanguin. Organele limfatice includ splina, ganglionii limfatici, amigdalele cervicale și nazale, timusul, măduva osoasă și apendicele.
Găsiți recomandările noastre pentru îngrijirea sângelui și a limfei în articolul Alăturați-vă purificării ayurvedice - Limfa și sângele.