Ești mai predispus la depresie mentală și la sentimente de tristețe, singurătate, tensiune și stres? Situațiile dificile de viață sunt experiențe importante care ne învață cum să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și cum să aducem mai multă armonie, lumină, reînnoire, inspirație, zâmbet, relaxare și pace în viața noastră.
Stresul este mecanismul de apărare al organismului în timpul crizei de viață. În vremuri de pericol, determină creșterea producției de hormoni, care ne ajută să răspundem imediat situației sub sloganul „luptă sau fugi” în conformitate cu constituția noastră. Dacă considerăm stresul nu doar un lucru dăunător, ci mai degrabă un semnal de avertizare util care indică necesitatea schimbărilor proprii în viața noastră, atunci vom putea preveni efectele sale negative.
Factori de stres
Sentimentele de stres sunt cauzate de mulți factori de zi cu zi, precum: dimineața agitată, ambuteiajele, conducerea agresivă, relațiile conflictuale, frica, un șef enervant, sarcinile de lucru acumulate, presiunea timpului, suprasolicitarea sau epuizarea. Acestea au ca rezultat tulburări de digestie și metabolism, scădere în greutate, oboseală și epuizare, disfuncții ale sistemului cardiovascular, nervos și reproductiv, imunitate slăbită, spasme musculare și rigiditate a sistemului musculo-scheletic. Stresul excesiv provoacă iritabilitate, comunicare dificilă și senzația că nimeni nu ne înțelege.
Stresul afectează organele corpului
Potrivit Ayurveda, emoțiile sunt direct legate de organele corpului. Emoțiile negative pe care le suprimăm și nu le procesăm nu pot ieși, se acumulează în organe și pot provoca stres asupra organelor în ele.
Unul dintre organele importante în care sunt stocate emoțiile este ficatul nostru. Ficatul, ca parte importantă a metabolismului, digeră grăsimile și procesează proteinele. De asemenea, adăpostește așa-numitul bhuta agni, un foc care se ocupă de transformare. În cazul emoțiilor nedigerate, ficatul devine sediul furiei, vrăjmașiei și geloziei. Aceste emoții trebuie procesate – pentru a le realiza și astfel a le accepta, astfel încât să le lăsăm să plece. Este întotdeauna bine să ne concentrăm în acest proces pe gânduri și experiențe pozitive care ne dau puterea de care avem nevoie, nu pe emoțiile problematice. Cu toate acestea, dacă suprimăm aceste emoții în același timp și nu vrem să le recunoaștem, ele se acumulează în țesuturi și duc la boli.
Pielea este, de asemenea, asociată cu ficatul și alte organe. Sub suprafața sa se află țesut conjunctiv, în care se acumulează furia, frica și stresul nerezolvate. Când simțim furie, pielea devine roșie, când suntem stresați sau anxioși, respirația noastră este superficială și neregulată, iar pielea palidă.
Stresul și îmbătrânirea
Emoțiile negative precum anxietatea, grijile, nervozitatea și nesiguranța curg în țesutul plasmatic și provoacă modificări biochimice în organism, care circulă în organism, acționează ca factori de stres și participă la procesul de îmbătrânire. Cel mai bun remediu pentru emoțiile negative este cultivarea credinței într-un principiu superior care furnizează corpului emoții pozitive sub formă de iubire și încredere. În condiții de stres, de exemplu, vasele de sânge se micșorează, o persoană se retrage și este rigidă. Ca prevenire a stărilor de stres și gestionarea treptat mai bună a situațiilor stresante, se recomandă meditația regulată, care dilată vasele de sânge, relaxează și induce o stare de odihnă. Când medităm, țesutul plasmatic curge ritmic și liniștit, celulele sunt mai bine oxigenate prin respirație lentă și profundă și ne simțim un calm natural.
Stresul și tensiunea au ca rezultat, de asemenea, rigiditate musculară. Mușchii stresați în acest fel sunt și ei una dintre cauzele îmbătrânirii. Când mușchii sunt stresați, se formează ridurile, deoarece regenerarea pielii este asociată cu regenerarea și nutriția musculară. În Ayurveda, în procesul de curățare a pielii este folosit un ulei care se aplica pe piele și pătrunde până la mușchi, ajutând la eliberarea emoțiilor reprimate. Așa funcționează uleiul de susan, care stimulează sistemul nervos central. Un masaj cu ulei poate ajuta la dizolvarea emoțiilor nerezolvate.
În timpul stresului, limba noastră se usucă și ea, și există o producție insuficientă de salivă, care distruge bacteriile din gură, ceea ce duce, de exemplu, la incapacitatea de a percepe gusturile corect. Unul dintre binecunoscutele sfaturi ayurvedice este să ștergeți învelișul de pe limbă dimineața când vă spălați pe dinți pentru a elimina bacteriile moarte.
7 sfaturi simple pentru o mai bună gestionare a stresului și o relaxare sănătoasă:
1. Încetinește-ți ritmul de viață constant ocupat.
2. Acordați mai multă atenție, învățați să vă relaxați și să vă răsfățați cu un somn hrănitor.
3. Fă o baie fierbinte.
4. Ai grijă de pielea ta și unge-o cu ulei de susan.
5. Regenerează corpul prin meditație, exerciții fizice, sport sau rămânând în natură.
6. Citește cărți de inspirație.
7. Împărtășește momente de liniște cu oameni care te înțeleg.
Dacă o persoană este capabilă să-și asume rolul unui observator imparțial față de sine, atunci va înțelege mai bine care sunt slăbiciunile și înclinațiile sale. Atunci el poate fi eficient . Faceți schimbări în alimentație și stil de viață pentru a menține o sănătate bună, care se manifestă prin apetit moderat, digestie bună, excreție regulată, voce limpede, absența durerii, somn revigorant, aspect frumos, stabilitate mentală, energie, perseverență, entuziasm, calm și compasiune.
O persoană care mănâncă întotdeauna alimente corespunztoare, trăiește o viață obișnuită, menține o detașare față de dependentade obiecte, dăruiește și iartă, iubește adevărul și îi servește pe alții, este lipsită de boli. - Înțelepciunea ayurvedică.