Eşti aici

Principiul Ayurvedic de Aur - Dieta ca medicament

„Lasă-ți mâncarea să fie medicamentul tău și medicamentul tău să fie hrana ta”                                       – proverb ayurvedic

Acest proverb străvechi formează baza înțelepciunii ayurvedice. Când învățăm să mâncăm corect - adică în armonie cu constituția noastră fizică și psihică - corpul nostru va fi în echilibru și sănătos.

Teoria celor 6 gusturi

Acest concept natural se bazează pe teoria ayurvedică a celor șase gusturi. Fiecare gust are un efect specific asupra organismului nostru și poate fi folosit în scopuri terapeutice. Corpul nostru va fi afectat diferit de un gust dulce, care calmeaza, si de un gust picant, care sporeste focul in organism. Astfel, unele persoane pot beneficia de alimente condimentate pentru că au nevoie să susțină focul digestiv din stomac și avand astfel o digestie sănătoasă. Cu toate acestea, pentru unii oameni poate provoca prea multă căldură, care apoi se manifestă, de exemplu, prin inflamație și furie excesivă. A fi conștienți  ce gust ne face bine și care nu este fundamental pentru propria noastră capacitate de a ne regla sănătatea și de a menține echilibrul psihosomatic.

6 gusturi

Ayurveda distinge șase gusturi de bază: dulce, acru, sărat, înțepător, amar și astringent, fiecare dintre ele asociat cu un anumit tip de efect. Toate alimentele, în general, sunt combinații ale acestor gusturi în proporții diferite. Prin urmare, este ușor să determinați tipul psihosomatic corect după preferința gustului. O persoană sănătoasă reglează în mod spontan dezechilibrul celor trei principii biologice Vata, Pitta și Kapha prin gust. Printr-o preferință pe termen scurt pentru un anumit gust, încercăm întotdeauna să corectăm intuitiv constituția noastră dezechilibrata din organism. Într-un astfel de caz, organismul acționează pe baza inteligenței sale naturale. Cu toate acestea, dacă preferăm în mod persistent unul și același gust pentru o perioadă lungă de timp, atunci acesta este un indicator clar al dezechilibrului nostru constituțional. Asemenea preferințe de gust extreme și de lungă durată duc adesea la obiceiuri, dependențe și stereotipuri care, în timp, pot duce la diferite boli.

Placerea gusturilor

Gusturile individuale influențează direct starea emoțională și psihologică a unei persoane. Prin urmare, este bine să acordăm atenție gusturilor individuale în alimentația noastră. Dacă ne este cu adevărat foame fizic și foamea noastră nu este un simplu capriciu al unei minți nedisciplinate, un gust dulce natural și simplu (nu zahăr rafinat) va fi întotdeauna suficient pentru a ne satisface. Dacă, totuși, numai mintei îi este foame, atunci va ajunge la gusturi mai pronunțate sărate, picante sau acrișoare. Cerând gusturi extrovertite, mintea nu face decât să suprime nevoile reale ale corpului și inteligența naturală. Controlul conștient și tăcerea gândurilor sunt prin urmare abilități importante care ne permit să ascultăm corect vocea corpului nostru și nu doar dorințele capricioase ale minții noastre. Controlându-ne îndemnurile gustative, care încep pe limbă, dezvoltăm o mai mare moderație și un control mai conștient al emoțiilor, simțurilor și instinctelor noastre.

Efectul celor șase gusturi

  1. Gustul dulce calmeaza nervii si regenereaza organismul in caz de slabiciune si epuizare. Dulcele promovează creșterea țesuturilor corporale și formarea Ojas, aduce pace, mulțumire, armonie, optimism și entuziasm. Slăbește elementele aer (vata) și foc (pitta) și întărește elementul apă (kapha). Folosirea excesivă a gustului dulce provoacă obezitate, diabet, oboseală, formare de paraziți, inflamații și boli respiratorii.
  2. Gustul acru incalzeste organismul, favorizeaza o buna digestie si reduce balonarea. Crește vitalitatea și induce un sentiment de dorințe nesatisfăcute. Întărește elementele de foc (pitta) și apă (kapha). Slăbește elementul aer (vata). Folosirea excesivă a gustului acru provoacă invidie, aciditate, arsuri la stomac și infecții ale pielii precum acnee, urticarie, eczeme sau psoriazis.
  3. Gustul sarat sporeste focul digestiv, favorizeaza o buna digestie si detoxifiaza organismul. Stimulează dorințele senzuale, accelerează procesul de îmbătrânire și uzura țesuturilor corporale. Întărește apa (kapha) și elementul foc (pitta) din corp. Slăbește elementul aer (vata). Utilizarea excesivă a gustului sărat provoacă furie, erupții cutanate, inflamație, impotență, căderea părului și formarea ridurilor.
  4. Gustul picant încălzește corpul și are un efect pozitiv asupra funcționării sănătoase a căilor respiratorii superioare și inferioare. Promovează o bună digestie și curăță organismul de bacterii și paraziți. Uscă fluidele corporale și promovează pierderea în greutate. Gustul fierbinte este extrovertint, stimulează simțurile și creează ușor dependență. Întărește elementele focului (pitta) și aerului (vata). Slăbește elementul apă (kapha). Folosirea excesivă a gustului înțepător provoacă neliniște, sete, diaree, arsuri la stomac, febră și uscăciune a pielii.
  5. Gustul amar raceste, usuca si purifica corpul. Ajută la afecțiuni ale stomacului, inflamații, febră și boli de piele. Este introvertit, întărește conștientizarea interioară și reduce poftele senzuale. Întărește elementul aer (vata) și slăbește apa (kapha) și elementul foc (pitta). Folosirea excesivă a gustului amar provoacă nemulțumire, dureri de cap, scădere în greutate și slăbiciune.
  6. Gustul astringent usuca, raceste si purifica corpul. Promovează vindecarea rănilor și oprește sângerarea. Ajută la inflamație, stomac deranjat și diaree. Este introvertit și reduce dorințele senzuale. Întărește elementul aer (vata) și slăbește apa (kapha) și elementul foc (pitta). Folosirea excesivă a gustului astringent provoacă nesiguranță, frică, sete, constipație și rigiditate.

Dieta conform Constitutiei

Încearcă să fii mai conștient de proprietățile și efectele aromelor în dieta ta zilnică - vei învăța multe despre tine, despre tendințele și înclinațiile tale. Testul nostru dosha online vă poate ajuta și în acest sens și determină raportul individual dintre cele trei principii ayurvedice de bază (vata, pitta și kapha) din corpul dumneavoastră. Datorită acestui lucru, puteți înțelege mai bine de ce vă plac sau nu vă plac anumite lucruri și vă va oferi, de asemenea, cheia pentru crearea unei diete și alegerea gusturilor potrivite, ceea ce vă va ajuta să vă reglați cu ușurință starea fizică și psihică.

Iată un rezumat al efectelor gusturilor asupra sănătății organismului:

Gust Proprietăți gustative Efecte - Utilizare moderată Efecte - Utilizare excesivă Exemplu de alimente
DULCE greu, răcoritor, uleios, anabolizant stimulează esența vieții (ojas), creșterea țesuturilor corpului, calmează arsurile stomacale, stimulează simțurile, îmbunătățește culoarea pielii și părului, vocea melodioasă, elimină setea, anti-foame / aduce stabilitate, forță, energie, vitalitate și longevitate, dragoste și compasiune răceli, tuse, greutate, obezitate, îngroșare a sângelui, pierderea poftei de mâncare, tumori, umflături, diabet,  și infecții, lenea, induce sete și somnolență / induce atașament, lăcomie și dorință de a posedă zahăr, miere, curmale, lemn dulce, orez, grâu, lapte
SARAT greu, incalzitor, uleios, laxativ, anti-spasmodic ajuta digestia, anti-balonare, ofera energie, echilibru electrolitic, cresterea musculara/intareste spiritul, increderea, curajul si entuziasmul ingrosarea sangelui si ingustarea vaselor de sange - cresterea tensiunii arteriale, retentie de apa - umflaturi, riduri, ulcere, sangerari, hiperaciditate, probleme ale pielii/dorinta de a poseda, iritabilitate sare gema, sare de mare, sare neagra, sare de susan, alge marine, tamari
AMAR răcoritor, ușor, uscat, antiinflamator, antibacterian, antiviral, laxativ împotriva otrăvurilor, bacteriilor, înlătură arsurile, mâncărimile, vindecă bolile de piele, împotriva febrei, curăță ficatul,creste rezistența pielii, mușchilor, antibalonare,bun  pentru digestie, întărește pancreasul - reglarea zahărului din sânge, elimină toxinele și grăsimile / detașarea de dorințele minții și dorințele senzuale amețeli, pierderea conștienței, uscăciune, slăbire extremă, uzură, osteoporoză/cinism, atitudine disprețuitoare, resentimente, retragere, izolare și singurătate pepene amar, turmeric și rădăcină de păpădie, aloe vera, lemn de santal, cafea
ACRU ușoară, încălzitoare, revigorantă, antispastică stimulează apetitul, producția și digestia de salivă, anti-balonare, hrănește inima, revitalizează mintea, reduce colesterolul si congestia/capacitatea de a aprecia, apreciere, discernământ, vigilență congestie, inflamație (ficat, vezică urinară), hiperaciditate, erupții cutanate, sensibilitate dentară, sete, arsuri la stomac, diaree/supra-criticitate, judecată, invidie, ură smântână, iaurt, oțet și brânză, citrice, struguri verzi, alimente fermentate
PICANT

lumină, încălzire, uscare, anti-spasmodică, anti-parazitare

 

îmbunătățește digestia, absorbția, curăță gura, sinusurile, ajută circulația, dizolvă cheaguri, îndepărtează grăsimea și favorizează eliminarea deșeurilor/entuziasmul, puterea mentală, percepția clară, determinarea diaree, aciditate, greață, insomnie, ulcere gastrice, inflamații, iritații ale mucoaselor, sughiț/reacții negative, furie, violență, ostilitate, gelozie, agresivitate, rivalitate piper cayenne și piper negru, ardei iute, semințe de muștar, ghimbir, ceapă, ridichi, hrean, usturoi
ASTRINGENT răcire, uscare, greu, antiinflamatoare, împământare îmbunătățește absorbția substantelor nutritive, anti-diaree, vindecă ulcerele, îndepărtează grăsimea, oprește sângerarea - favorizează coagularea sângelui, îngustează vasele de sânge / Stimuleaza inteligenta, pune totul în ordine induce crampe, constipație, uscăciunea gurii, împiedică vorbirea, favorizează oboseala, spasme ale inimii, stagnare circulatorie, poate induce contracții, scădere în greutate, boală neuromusculară/fragmentare a gândirii, dezorganizare, insomnie, îngrijorare, anxietate, nervozitate, rigiditate, depresie banană necoaptă, rodie, năut, fasole verde, germeni de lucernă, majoritatea legumelor crude

Kichadi - rețetă pentru un fel de mâncare plin de armonie

Un exemplu de hrană armonioasă și echilibrată care hrănește în mod corespunzător toate constituțiile corpului este KICHADI - o comoară a bucătăriei ayurvedice. Kichadi este potrivit pe tot parcursul anului. Orezul basmati și fasolea mung, care formează baza sa, creează împreună un aliment echilibrat, care este o combinație bună de proteine. Vă aducem o rețetă de kichadi împreună cu un amestec de legume, dar poate fi preparat și singur ca fel principal, făcându-l mai rapid și mai ușor de preparat dacă nu vă place partea de legume. Acest felul de mâncare este format din linte, fasole mung, orez, plante și condimente. Vă doresc un gust bun, echilibrat și hrănitor!

Kichadi cu legume

Timp de preparare: 35 minute

Timp de gătire: 45 de minute

Porții: 6 până la 8

Ingrediente pentru orez și fasole mung/linte - kichadi:

3½ căni de apă

¾ de cană de orez basmati decorticat sau nedecorticat (cel mai digerabil tip de orez)

¾ cană fasole mung sau linte roșie

1 lingurita chimen macinat

1 lingurita coriandru macinat

½ până la 1 linguriță de ardei roșu (dulce sau iute după gust)

¼ linguriță de turmeric

¼ linguriță cardamom

⅛ linguriță cuișoare

Ingrediente pentru partea de legume:

1 ceapa galbena sau alba de marime medie, tocata marunt

1 ½ lingurita usturoi tocat marunt (aproximativ 2 catei)

1 lingurita de ghimbir proaspat ras sau tocat marunt

3 căni de apă

2 cartofi medii, tăiați în cuburi mici (aproximativ 1 ½ cană)

1 cartof dulce mediu, tăiat în cuburi mici (aproximativ 2 căni)

2 tulpini de țelină, tocate (aproximativ ⅔ cană)

1¼ cani de mazare fiarta (daca se foloseste congelata, se dezgheta cu putina apa calduta)

4 căni de verdeață cu frunze tăiate grosier (puteți folosi orice fel de salată verde, spanac, rucola, verdeață de câmp, fenicul dulce în orice proporție doriți)

Pregătirea

Puneți apa, orezul,fasolea mung/lintea și condimentele într-o oală destinată gătirii supei și aduceți la fierbere, descoperit. Apoi reduceți focul, acoperiți cu un capac și gătiți timp de 45 de minute.

Cu aproximativ 15 minute înainte de a găti orezul și lintea, încălziți 1 lingură de apă într-o altă oală înaltă la foc mediu. Odată ce apa începe să sfârâie, adăugați ceapa și gătiți, amestecând, timp de 3 minute, adăugând puțină apă la nevoie. Apoi adăugați usturoiul și ghimbirul și gătiți, amestecând, timp de aproximativ 1 minut. La aceasta se adauga 3 cani de apa, cartofii, cartofii dulci si telina si se aduce la punctul de fierbere, neacoperit. Reduceți focul, acoperiți și gătiți aproximativ 7 minute. Adăugați mazărea și verdeața cu frunze, apoi acoperiți și gătiți încă 3 minute, sau până când cartofii sunt fragezi.

La final, amestecați legumele fierte în oală împreună cu orezul fiert, amestecul de fasole mung/linte și condimentele.

Note: diferitele condimente care sunt adăugate la orez și fasole mung/linte roșie pot fi, de asemenea, înlocuite cu 2 - 3 lingurițe de condiment curry preferat pentru a simplifica rețeta. Fasolea mung poate fi, de asemenea, înlocuită parțial sau complet cu linte roșie.

 

Produse Asemanatoare

VATA

Relaxare și bunăstare mentală

30,00 lei
-+

PITTA

Calm și echilibru

30,00 lei
-+

KAPHA

Stimulare si vitalitate

30,00 lei
-+

ANNAPRASH

Stomac & digestie

37,00 lei
-+