E timpul pentru schimbare
Stresul este mecanismul defensiv al corpului în situațiile critice ale vieții. În momentele de pericol, provoacă o producție crescută de hormoni care ne ajută să răspundem imediat la situația sub sloganul „luptați sau fugiți” în conformitate cu constituția noastră. Dacă nu considerăm că stresul este o problemă dăunătoare, ci și un semnal de avertizare util, care subliniază necesitatea de a face schimbări în stilul nostru de viață, atunci vom putea preveni efectele sale negative.
Factori de stres
Sentimentele de stres sunt cauzate de mulți factori de zi cu zi, cum ar fi: dimineați agitate, blocaj în trafic, plimbări agresive, relații conflictuale, frică, superior enervant, sarcini acumulate, presiune în timp, suprasolicitare sau sindrom de burnout. Acestea duc la tulburări digestive și metabolice, pierderea în greutate, oboseală și epuizare, disfuncții ale sistemului cardiovascular, nervos și reproductiv, slăbirea imunității, spasme musculare și rigiditate a aparatului locomotor. Stresul excesiv provoacă iritații, comunicări dificile și senzația că nimeni nu ne înțelege.
7 sfaturi simple pentru o mai bună gestionare a stresului și o relaxare sănătoasă:
- Încetiniți ritmul de viață mereu ocupat.
- Acordă-ți mai multă atenție, învață să te relaxezi și bucură-te de un somn sănătos.
- Pregătiți o baie fierbinte.
- Aveți grijă de pielea dumneavoastră și frecați-o cu ulei de susan.
- Regenerează-ți corpul prin meditație, exerciții fizice, sport sau prin prezența în natură.
- Citiți cărți de inspirație.
- Împărtășește momente de liniște cu oameni care te înțeleg.
Citiți mai multe în articolul Stresul și emoțiile negative - Consecințe și sfaturi din perspectivă ayurvedică.
Armonia contrariilor
Conform vechilor texte ayurvedice, universul și dinamica creației sale se bazează pe interacțiunea constantă a contrariilor. În spatele oricărei existențe a vieții se află puterea celor trei calități cosmice (sattva, rajas, tamas), din care derivă douăzeci de proprietăți de bază (gunas). Acestea sunt împărțite în zece perechi opuse (rece-cald, static-mobil, uscat-uleios, opac-ascuțit, greu-luminos, moale-dur, grosier-subtil, neted-rugos, lichid-dens, tulbure-deschis) care ne influențează sentimentele și gândurile. Echilibrul sau dezechilibrul lor ne afectează starea fizică și mentală. Factorii de stres sau situațiile de stres sporesc foarte mult unele dintre proprietățile opuse și provoacă astfel reacțiile noastre, care apoi ne perturbă echilibrul față de starea normală. Cea mai eficientă metodă de reducere a stresului este de a reduce în mod conștient factorii și cauzele acestuia. Cu toate acestea, suntem expuși zilnic la factori de stres pe care nu îi putem influența sau elimina. De aceea, trebuie să aducem constituția noastră psihosomatică (vata, pitta, kapha) în stadiu natural de echilibru, sporind astfel rezistența generală a organismului.
Echilibrul constituțional al celor trei Doshas
Fiecare persoană are propria combinație înnăscută de doshas. Dezechilibrul lor persistent sau agravarea semnificativă sunt cauzate de obiceiuri și stereotipuri necorespunzătoare, diete nesănătoase, combinații alimentare greșite, suprimarea nevoilor, instabilitate emoțională și psihologică, frustrare și gândire negativă. Toate acestea au ca rezultat formarea de substanțe toxice reziduale (ama) care se depun în țesuturile corpului și provoacă dezechilibrul celor trei umori biologice (doshas). Dacă putem determina constituția noastră psihosomatică (prakriti) și, de asemenea, să recunoaștem dezechilibrul actual al dosha (vikrti), atunci vom înțelege mai bine care sunt slăbiciunile și susceptibilitățile noastre. Apoi ne putem schimba eficient dieta și stilul de viață pentru a ne menține o stare de sănătate bună, care se manifestă printr-un apetit moderat, o digestie bună, o excreție regulată, o voce clară, absența durerii, un somn odihnitor, un aspect fizic bun, stabilitate psihologică, energie, rezistență, entuziasm, seninătate, pace sufletească și compasiune.