Trebuie să recunoaștem că echipa noastră Everest Ayurveda are de departe cea mai bogată experiență cu aceste tipuri de ceaiuri și elixiruri din Cehia și Slovacia. Prin urmare, am dori să vă împărtășim cum și când le folosim noi înșine.
Surprindeți primele simptome - fiți vigilenți și nu vă subestimați sentimentele
Abordarea ayurvedică se bazează pe observarea conștientă a corpului și pe capacitatea naturală a corpului nostru de a reveni la starea originală de echilibru individual. Multe probleme de sanatate, si acest lucru este valabil mai ales in cazul racelilor, pot fi prevenite usor, rapid si usor cu ajutorul preparatelor din plante. Depinde doar de capacitatea de a-ți observa și evalua sănătatea în timp util și corect și de a alege cele mai potrivite mijloace. Așa că încercăm să fim vigilenți și să nu ne subestimăm sentimentele.
Fiecare boală are mai multe etape, Ayurveda distinge 6 dintre ele, iar dacă ne dăm seama de stadiile ei inițiale, avem cele mai mari șanse să o îndepărtăm (mai multe despre etapele bolii mai jos).
Stomac deranjat
Primele simptome de raceala pot sa nu se manifeste deloc prin curgerea nasului si dureri in gat, ci, de exemplu, prin senzatia ca nu ne este foame sau nu avem pofta de mancare. Acesta poate fi primul semn de avertizare că focul nostru digestiv (agni) este ocupat cu procesarea substanțelor nestandardizate - adesea mucus și bacterii, care au crescut disproporționat în corpul nostru. Ne slăbește sistemul imunitar și energia vitală, așa că ne putem simți și obosiți.
Deci regula de bază este: nu mânca decât dacă ai poftă de mâncare!
Organismul trebuie să proceseze aceste lucruri și să le elimine și, prin urmare, are nevoie de spațiu. Dacă îl inundăm cu mâncare, nu vom face decât să încetinim și să slăbim acest proces spontan de curățare, care urmează să ne readucă în echilibru. În special, evitați lactatele și dulciurile, care cresc una dintre cele trei bioenergii de bază ale kapha dosha, al căror exces provoacă mucus.
În această primă fază, încercați să săriți peste o masă și să preparați ceai de ghimbir sau o băutură ayurvedică fierbinte Amla cu ghimbir și miere și mâncați câteva bucăți (gălbenele) de Amla uscată (natural, ghimbir, cardamom). Acest lucru vă va stimula focul digestiv. Veți simți atunci când puteți începe din nou să mâncați normal. Daca ai stomacul deranjat iti recomandam Ceaiul GUDUCHI.
Oboseala generală și un precursor al bolii
Împreună cu o senzație neobișnuită în stomac poate veni presiunea în cap, o voce înăbușită și oboseală generală. In acel moment, va recomandam Ceaiul Limfatic NAGARA - ajuta la stimularea sistemului limfatic si sustine o eliminare mai rapida a deseurilor din organism. În același timp, întărește apărarea organismului. Este indicat să-l suplimentezi cu linguri adecvate de Chyawanprash - un elixir din plante care elimină toxinele din organism, furnizează energie, ajută la digestia și întărește sistemul imunitar și funcția căilor respiratorii, sau un elixir mai moale Rasaprash, care susține sistemul limfatic și vitalitatea.
Sfat: Terapia Ayurvedică - Creșterea imunității
Simptome ale răcelii - curge nasul, dureri în gât, tuse
Această fază se numește faza de „iritare” în Ayurveda – simptomele răcelii s-au răspândit dintr-un abdomen afectat și au iritat căile respiratorii. Le putem simți acum în locuri tipice, cum ar fi cavitățile nazale și frontale, gâtul, corzile vocale și bronhiile.
În cazul blocării sinusurilor nazale și frontale, utilizați Ceaiul DALCHINI
În caz de durere de cap, tuse uscată iritante și răgușeală, utilizați Ceaiul PRANA
Pentru dureri în gât, tuse și bronhii afectate, utilizați Ceaiul TULSI
Pentru un efect maxim și rapid, vă recomandăm să completați toate ceaiurile pentru căile respiratorii cu Herbal Elixir PRANAPRASH.
Sfat: Terapie ayurvedică Cavități nazale și sinusuri frontale, Terapie ayurvedică Zona gâtului și bronhii
Temperatură ridicată - Simptomele gripei
Imediat ce o raceala, pe langa simptomele de disconfort deja mentionate, se manifesta si printr-o temperatura ridicata, nimic nu poate inlocui Ceaiul Ayurvedic KATPHALA, care te va convinge de puterea sa nu doar prin gust, ci mai ales prin efectele sale.
Rețineți că în toate cazurile ceaiurilor menționate este necesar să preparați ceaiul timp de 3-5 minute pentru a avea un efect cât mai puternic pentru aceste cazuri acute și astfel să vă puteți beneficia cel mai mult. Se bea dimineata pe stomacul gol si apoi in orice moment al zilei. Reprezentanții noștri de vânzări iau adesea ceaiuri preparate cu ei într-un termos și le beau în timpul călătoriilor.
Dacă percepi că este un virus, care poate fi însoțit și de probleme intestinale, febră și greață, alege ceaiul MANJISHTA, antibioticul nostru pe bază de plante.
Aceste ceaiuri se completează bine cu Chyawanprash, Pranaprash sau elixirurile pentru stomac și intestine Annaprash și Purishaprash.
Sfat: Terapie ayurvedică Oboseală și energie scăzută, Terapie ayurvedică Îngrijire antivială și inflamație
Cauza bolii conform Ayurveda
Potrivit Ayurveda, cauza fiecărei boli este un echilibru perturbat între cele trei principii biologice de bază (doshas), vata, pitta șikapha, care slăbesc focul digestiv (agni), ceea ce duce la formarea de toxine (ama). Aceste toxine se acumulează apoi sub formă de mucus gastric, care provoacă tulburări de stomac și scăderea apetitului. În această etapă, este posibil să nu apară încă simptome clare, observăm doar o creștere a unuia dintre dosha-uri (faza de acumulare). În caz de răceli și probleme cu tractul respirator, vina se datorează în principal creșterii kapha dosha. Creșterea Vata poate duce la balonare și o creștere a Pitta la senzații de căldură și stomac hiperacid.
Perturbarea echilibrului dosha - acumulare - varsare - iritare
Daca aceasta faza ramane fara raspuns, din cauza alimentatiei necorespunzatoare, efectuarii de activitati neadecvate si schimbarilor de vreme, atunci vine faza de varsare. Dosha ridicată este mutată și se manifestă într-un alt loc care irită prin prezența sa - faza de iritație. Apoi începem să experimentăm boala prin simptome clare, cum ar fi tuse, secreții nazale, dureri în gât, febră etc.
Utilizarea pe termen scurt a ceaiurilor și elixirurilor ayurvedice adecvate funcționează foarte bine și rapid dacă boala se află în primele trei etape. Cu toate acestea, dacă ignorăm simptomele fizice pe termen lung și slăbiciunea corpului nostru, acest dezechilibru pe termen lung sub forma unui focar al bolii trece apoi la următoarele trei faze și de obicei se transformă într-o boală acută și cronică, în care organismul țesuturile sunt deja deteriorate și restaurarea poate fi dificilă și nu întotdeauna de succes. În astfel de cazuri, cu diagnosticul corect, este necesar să aloci mult mai mult timp tratamentului, să ai răbdare și să-ți schimbi în mod conștient stilul de viață.
Sperăm că anii noștri de experiență dovedită, vă vor fi de folos.