În Ayurveda, sezonul de toamnă este marcat de vata dosha, elementul aer și eter. După o vară fierbinte caracterizată prin predominanța pitta (focul și apa), vine un anotimp care promovează în noi tot ce este răcoros, ușor, uscat și mobil.
Pentru a echilibra aceste tendințe, este indicat să urmati o dietă mai caldă, mai hrănitoare, grasă, bogată în proteine și grăsimi, să folosiți condimente stimulatoare și să vă răsfățați cu arome dulci, acrișoare și sărate. Sunt potrivite și produsele lactate (ideal organice) și majoritatea nucilor și semințelor. Evita sa consumi legume crude, alimente reci si congelate si gusturile amare, picante si astringente. Legumele ușoare și reci, cum ar fi broccoli, varza, conopida, cartofii, varza, salatele de frunze și fructele uscate nu sunt recomandate. Dintre fructe: mere fierte, prune, banane, struguri, curmale, smochine sunt potrivite. Dintre legume: morcovi, sfeclă, ceapă, dovleac, cartofi dulci. Sunt potrivite uleiurile de măsline, migdale, susan și ghee. Dintre condimente: preferați cardamom, scorțișoară, semințe de muștar, busuioc, piper negru, ghimbir, turmeric și nucșoară.
Pentru imunitate și sprijin energetic, Ayurveda recomandă să luați Chyawanprash, un elixir tradițional din plante și planta ayurvedică Ashwagandha pentru a susține sistemul nervos, a calma mintea și a îmbunătăți somnul.
În același timp, fiecare persoană se naște cu o combinație unică a acestor trei dosha-uri de bază (vata, pitta și kapha), motiv pentru care pentru toată lumea este bine ceva diferit.
-
Dacă aveți un dosha VATA predominant, atunci, mai ales toamna, principiul uscat și rece al Vata dosha trebuie echilibrat. Prin urmare, păstrați-vă corpul cald, ungeți bine corpul, mâncați o dietă uleioasă și folosiți condimente pentru încălzire precum cardamom, scorțișoară, ghimbir, cuișoare, piper și altele. Veți consuma, de asemenea, banane coapte, portocale, grapefruit, prune, morcovi, dovleac, sparanghel, orez brun, quinoa, fasole, unt de nuci, migdale, caju, nuci, susan și semințe de floarea soarelui, precum și produse lactate precum untul, brânza, iaurtul, smântâna, brânza de vaci și ghee.
-
Dacă sunteți în principal un tip PITTA, atunci vremea mai răcoroasă a toamnei va fi o ușurare și o oportunitate de a ușura elementul de foc din sistemul dumneavoastră. Perele și merele, avocado, nuca de cocos, curmalele, smochinele, castraveții, dovleceii, fasolea mung, tofu, brânzeturile slabe, laptele sau iaurtul sunt toate de ajutor. Condimentele includ fenicul, chimen, coriandru, turmeric sau cardamom.
- Cu predominanța KAPHA dosha, care este în primul rând pământoasă și umedă, vei putea profita de aspectul uscat, ușor și mișcător al toamnei pentru a echilibra kapha. Prin urmare, este bine să fii precaut în privința consumului de grasimi , care este recomandată pentru tipurile de vata sau pitta, deoarece are un efect nedorit de agravare asupra kapha dosha. Alimentele potrivite sunt caise, piersici, sparanghel, sfeclă roșie, morcovi fierți, leguminoase, orez basmati, porumb, fasole verde, floarea soarelui și semințele de dovleac. De asemenea, vă puteți permite în continuare câteva legume crude și vă puteți răsfăța cu o mulțime de condimente stimulatoare, care pot fi fierbinți.