Ayurveda, tradus literal ca „Știința vieții”, este cel mai vechi sistem medical holistic bazat pe principiile unui stil de viață sănătos.
Medicina Ayurvedică
Ayurveda este o formă holistică și simplă de abordare terapeutică pentru a se înțelege mai bine pe sine. Acesta caută să ajungă la miezul problemei și să dezvăluie adevărata cauză sau originea bolii în sine, fie că se datorează malnutriției, stilului de viață, poverii ereditare, gândirii negative sau dezechilibrului emoțional sau energetic. Ne oferă astfel o perspectivă asupra legăturilor și contextelor mai largi care modelează și influențează condiția noastră mentală și fizică. Practica ayurvedică face apel înainte de toate la prevenirea conștientă și la un stil de viață sănătos, deoarece bolile sunt întotdeauna mai ușor de tratat la începuturi decât în stadiile avansate, când în cele mai multe cazuri există deja afectarea țesuturilor corpului. Șaptezeci la sută din originea majorității bolilor este ascunsă în stilul de viață prost. Așadar, succesul terapiei ayurvedice depinde în principal de consumul unei diete corecte și, de asemenea, de disponibilitatea noastră de a schimba în viața de zi cu zi unele obiceiuri și stereotipuri existente, care sunt adesea la baza problemelor noastre de sănătate. Atitudinea corectă, voința puternică și hotărârea de a-ți rezolva problema de sănătate sunt întotdeauna începutul succesului.
Cum a apărut Ayurveda?
Originea acestei învățături are loc în perioada antică a scripturilor sacre indiene (Vede), care a apărut ca urmare a cunoașterii interioare a înțelepților iluminați (rshis). Primul document, cel mai vechi care a supraviețuit despre medicina ayurvedică, Charaka Samhita, datează din secolul I. A doua lucrare profesională, Sushruta Samhita, apare un secol mai târziu și se ocupă de chirurgia ayurvedică. A treia cea mai importantă lucrare ayurvedică, Ashtanga Hridaya, datează din jurul secolului al VII-lea și reprezintă o compilație clară a două scrieri anterioare. În perioada cuprinsă între secolul V î.Hr. și secolul V d.Hr., principiile medicinei ayurvedice s-au răspândit în toate colțurile lumii cunoscute de atunci (China, Tibet, Persia, Arabia, Egipt, Grecia și Roma), unde s-au amestecat cu tradițiile locale și obiceiuri culturale. Pe această bază universală s-au înființat treptat diverse școli și sisteme de medicină naturală. Prin urmare, Ayurveda este numită „mama tuturor sistemelor de vindecare”.
Abordare ayurvedică
Ayurveda consideră că omul este un complex inseparabil și interconectat de corp, energie vitală, minte și suflet. Nu se concentrează doar pe manifestările simptomatice ale bolilor, ci mai ales pe cauzele acestora, care preced fiecare boală. Simptomul este înțeles doar ca un avertisment sau avertisment că ceva nu este în regulă cu corpul și este necesară o corecție mai profundă. Astfel, în conformitate cu principiile unui stil de viață sănătos, Ayurveda urmărește restabilirea stării naturale de armonie în corpul uman, care se manifestă ca sănătate mentală și fizică. Prin schimbarea stereotipurilor de zi cu zi, alimentația adecvată și utilizarea regulată a plantelor medicinale, este posibilă eliminarea cu succes a diverselor probleme de sănătate și boli pe termen lung, cum ar fi: boli de piele, boli respiratorii, tulburări digestive, migrene, obezitate, probleme circulatorii, probleme ginecologice, boli ale coloanei vertebrale, articulații și mușchi, insomnie, oboseală și stres.