Vata este principiul aerului și al eterului. Este cel mai puternic dosha dintre toate cele trei energii biologice. Oferă spațiu pentru toate celelalte funcții ale vieții și se află în spatele tuturor mișcărilor din corpul uman.
Vata se manifestă prin funcțiile psihosomatice, circulația sângelui, sistemul limfatic, sistemul nervos și tractul respirator. Principalele zone ale Vata dosha sunt intestinul gros, cavitățile pelvine și abdominale, coapsele, oasele, capul, urechile și toate celelalte deschideri ale corpului împreună cu simțurile tactile și auditive. Când acest dosha este deranjat, se pierde sentimentul de entuziasm, prospețime, fericire, bucurie și putere energetică creatoare. Apoi cresc sentimentele de anxietate, frică, nervozitate, indecizie, nesiguranță, tristețe și depresie. Există o percepție mai mare a durerii, rigidității, crăpăturilor în articulații, crampe sau tremurături generale. Dacă Vata se abate de la condiția sa inițială, duce la sentimente de singurătate, timiditate, nesiguranță și evitarea contactului social.
Caracteristicile psihosomatice ale tipului VATA
Persoanele cu principiul Vata predominant sunt de obicei siluete zvelte, scunde sau înalte, nervoase. Suferă de frig, au mușchi subdezvoltați, piept plat, vene clar vizibile, piele uscată, rece și sensibilă și membre insuficient perfuzate. Ochii mici, părul uscat cu vârfuri despicate și tendința la mătreață sunt alte caracteristici. Sunt activi, energici, alerti, impulsivi si plini de viata. Le place exercițiile fizice și caută constant o activitate. Le plac călătoriile și orice schimbare, vorbesc rapid și folosesc gesturi cu mâinile. Ei înțeleg cu ușurință idei noi și sunt persoane creative și receptive, cu o bună intuiție. Toleranța, curajul și perseverența nu sunt punctele lor forte. Sunt predispuși la indecizie, nervozitate, anxietate și frică, precum și labilitate și tulburări mentale. Le lipsește încrederea și, prin urmare, adesea nu au o părere prea buna despre ei înșiși. Ei arată o voință mai slabă și o memorie pe termen scurt. Ei pot trezi în ei înșiși un mare entuziasm, care însă în curând scade. Ei sunt capabili să dezvolte multă muncă, dar totul în detrimentul efortului excesiv și al insomniei din cauza suprasolicitarii. Au dificultăți în a adormi și au un somn ușor, intermitent. Ei suferă adesea de alergii, care sunt în mare parte de origine nervoasă. Simptomele tipice sunt constipația și flatulența, epuizarea mentală, oboseala, insomnia, frica și anxietatea, pielea uscată, circulația sanguină afectată, cefaleea, artrita și reumatismul.
Manifestări tipologice ale VATA
Oamenii Vata sunt buni profesori, programatori și lucrători media. Au o capacitate naturală de a organiza rapid și de a procesa în mod clar datele. Le place să facă lucrurile cât mai repede posibil și adesea fac mai multe activități în același timp. Ei sunt adesea savanți și artiști care sunt înzestrați cu anumite abilități psihice. Ei trăiesc în „propria lume”. Astfel de oameni trebuie tratați ca o floare - blând și cu grijă sensibilă.
Restabilirea echilibrului VATA Dosha
Tipurile Vata au nevoie de un fundal bun, un mediu liniștit și un sentiment de securitate. Ar trebui să evite efortul mental, lucrul târziu în noapte, frigul și înghețul, alimentele crude și băuturile reci. Este recomandabil să reduceți munca la computer, vizionarea la televizor și suprasolicitarea. Sporturile potrivite sunt yoga, tai chi, gimnastica fitness, alergare ușoară, ciclism și drumeții. Pentru a-și restabili echilibrul, persoanele Vata ar trebui să se trateze cu suficient soare, căldură, liniște, multă odihnă, masaj, relaxare regulată și aromoterapie și o dietă caldă, bogată, ușor condimentată și uleioasă.
Dieta potrivita pentru VATA
Cel mai potrivit gust pentru oamenii de tip Vata este dulce, apoi sărat și acru. Nu sunt recomandate gusturile prea fierbinți și amare. Este important să mănânci la intervale regulate, în special alimente gătite și fierbinți, de preferință într-un mediu liniștit și plăcut. Cele mai optime sunt cerealele fierte cu adaos de putin ulei: orez, quinoa, grau, ovaz. Legumele, fierte, coapte sau la grătar cu ulei, sunt o altă alegere bună: morcovi, sfeclă, dovlecei, castraveți, ceapă, sparanghel, anghinare, cartofi dulci, fasole. Sunt potrivite și migdalele, nucile caju, alunele, fisticul, nucile și nucile de cocos, semințele de susan și floarea soarelui. Fructul purifică energia vitală, întărește sistemul nervos și oferă corpului moliciune, armonie și cantitatea necesară de lichide: portocală, banană, struguri, grapefruit, pere, măr, piersici, caise, mango, ananas, căpșuni, zmeură, curmale, smochine. Dintre leguminoase, doar păstăile verzi, lintea și tofu sunt potrivite. Produsele lactate sunt bune pentru că susțin elementul pământ: unt, lapte, iaurt, brânză de vaci, smântână, brânză. Ouăle pot fi un supliment potrivit. Este bine de indulcit cu zahar din trestie, sirop de artar sau miere. Una dintre cele mai bune și mai eficiente substanțe pentru a reduce dosha Vata acumulată este uleiul de susan. Alternativ, poate fi migdale, floarea soarelui sau măsline. Utilizarea moderată a condimentelor selectate este benefică: ghimbir, cardamom, scorțișoară, busuioc, cuișoare, lemon grass, coriandru, turmeric, mentă, oregano, fenicul, chimen și piper. Cele mai potrivite băuturi sunt apa minerală, ceaiurile din plante și sucuri de fructe.