Eşti aici

Dieta și stilul de viață ayurvedic

Dieta adecvată (ahara) și stilul de viață (vihara) sunt părți integrante ale terapiei ayurvedice pentru a restabili echilibrul psihosomatic perturbat al organismului și sunt esențiale pentru a menține echilibrul constituțional individual al celor trei dosha-uri care ne asigură sănătatea.

Dieta ayurvedică

Terapia dietetică ayurvedică (ahara) este pregătirea și consumul conștient de alimente selectate corespunzător, care sunt în armonie cu constituția noastră dosha. O astfel de mâncare devine apoi medicamentul nostru, care afectează profund starea sănătății noastre fizice, mentale, emoționale și spirituale. Prin urmare, este foarte util să urmăriți funcționarea celor șase gusturi (dulce, acru, sărat, înțepător, amar și astringent) și să respectați câteva principii practice:

  • nu mâncați în exces
  • nu beți sucuri de fructe în timpul meselor
  • nu bea apă rece
  • nu mâncați înainte de ora 7 a.m. și după ora 19.00.
  • fiți conștienți de combinațiile adecvate de alimente
  • mâncați într-un mediu liniștit și plăcut


Recomandări pentru dieta persoanelor cu predominanța Vata dosha

Recomandări pentru dieta persoanelor cu predominanța Pitta dosha

Recomandări pentru dieta persoanelor cu predominanța Kapha dosha

Nu sunteți sigur care este constituția dvs. predominantă de dosha? Faceți testul online Dosha!

Tipuri de bază de dietă conform Ayurveda

Ayurveda recunoaște alimentele ca Sattvic, Rajasic sau Tamasic în funcție de efectul său asupra psihicului uman. Fiecare aliment este caracterizat de una dintre cele trei calități cosmice (gunas).

  • Sattva este calitatea luminii, a cunoașterii și a armoniei.
  • Rajas reprezintă energie, mișcare și activitate constantă.
  • Tamas reprezintă întunericul, inactivitatea și somnul.

Persoanele care mănâncă cel mai mult hrană sattvic naturala dulce, cum ar fi orez, orz, cartofi dulci, linte roșie sau galbenă, legume, fructe, nuci, lapte, brânză, sirop de trestie și miere sunt amabili, calmi, optimiști și plini de vigoare. Persoanele care au o dietă predominant rajasică de alimente fermentate și prăjite, împreună cu ingrediente picante, sărate și acide precum curry, ardei iute, fasole, sare, piper, legume murate, oțet, smântână, cafea, coca-cola și ceai negru sau verde sunt predispuși la iritabilitate, nervozitate și nerăbdare. Persoanele care favorizează o dietă tamasică cu preponderența gusturilor amare și astringente precum carne, pește, ciuperci, ouă, ceapă, usturoi, alcool sau resturi de la masa de ieri și care caută dulciuri din zahăr rafinat, produse lactate, iaurt și înghețată, sunt predispuși la oboseală, deznădejde și stări de spirit pesimiste.

Este indicat să ajustați alimentația în mod adecvat în raport cu schimbările anotimpurilor. Toamna și iarna (sezonul Vata dosha), ar trebui să preferăm alimente și băuturi calde și o dietă mai nutritivă și mai grasă. Este bine să mănânci mai multe alimente dulci, acre și sărate și alimente mai puțin amare și astringente. Evitați alimentele uscate și crude. In sezonul cald de vara (sezonul Pitta dosha), puterea de digestie scade si de aceea ne este mai putin foame sau nu avem pofta de mancare. Este bine sa alegi mancaruri reci, salate de fructe si legume si sa dai preferinta celor dulci, amare si astringente. Gustă și evită alimentele acre și picante. Primăvara (sezonul Kapha), preferați o dietă ușoară și uscată. Alege alimente calde și băuturi calde. Este indicat să consumați alimente picante și să preferați gusturile amare și astringente celor acre și sărate. Acest lucru ajută la procesul important de detoxifiere de primăvară. Se recomandă reducerea dulciurilor.

Stilul de viață ayurvedic

Terapia unui stil de viață sănătos (vihara) este cel mai natural mijloc și așa-numita „cale de mijloc” pentru a atinge echilibrul fizic și psihic. Nu înseamnă a ne suprima nevoile, ci a învăța să le controlăm și să trăim în conformitate cu natura noastra constituțională a și cu îndrumarea interioară a sufletului nostru (atman), care este însăși esența vieții și adevărata sursă a capacității noastre de vindecare.

Deci, dacă putem încorpora yoga și meditația în rutina noastră zilnică, atunci ne va ajuta să percepem îndrumarea interioară a sufletului nostru. O practică obișnuită de meditație poate include posturi corporale (asane), exerciții de respirație, repetare a mantrelor sau vizualizări menite să ne calmeze și să ne liniștească mintea, astfel încât să putem simți pace, dragoste și compasiune în centrul inimii noastre în mijlocul pieptului (anahata chakra). Fără meditație sau alt ritual spiritual conform practicilor religioase sau culturale tradiționale, viețile noastre nu au un fundal real de securitate interioară, stabilitate, încredere și echilibru.

„Mai mic decât cel mai mic, mai mare decât cel mai mare, sufletul respiră în inima sfântă a omului.” – Kathopanishad

Medicina ayurvedică face apel în primul rând la prevenirea conștientă și la un stil de viață sănătos, deoarece originea majorității bolilor este ascunsă în șaptezeci la sută din cazuri, în stilul de viață necorespunzător, care provoacă tulburări ale dosha-urilor individuale. Tulburările în echilibrul constituțional sunt întotdeauna tratate mai ușor în stadiile lor incipiente decât în ​​stadiile lor avansate, când încep să se manifeste sub forma diferitelor boli. Prin urmare, succesul terapiei ayurvedice depinde în principal de respectarea dietei corecte și, de asemenea, de disponibilitatea noastră de a schimba unele dintre obiceiurile și stereotipurile existente în viața noastră de zi cu zi, care adesea creează rădăcina problemelor noastre de sănătate.    

 Actualul mod de viață modern contribuie semnificativ la perturbarea echilibrului nostru dosha, deoarece suntem expuși constant la situații care provoacă sentimente de îngrijorare, frică, nesiguranță sau agresivitate. Dieta necorespunzătoare sau combinațiile nepotrivite de alimente, consumul de alimente cu carne sau prăjite, grăsimi și carbohidrați, alcool, cafea sau folosirea produselor din tutun și a medicamentelor chimice perturbă echilibrul tuturor celor trei dosha-uri. Preferința pentru viteze mari în condus sau sport și călătoria constantă cu mașina sau avionul provoacă agitație nervoasă care crește dosha Vata.    

Utilizarea excesivă a rețelelor de socializare, vizionarea știrilor, informațiilor și reclamelor pe internet sau în mass-media, prin natura sa coercitivă și forma subliminală de persuasiune, afectează liberul arbitru al individului, gândirea și luarea deciziilor. Diseminarea de știri predominant negative și unilaterale în mass-media și transmiterea directă a conflictelor și violenței cresc Vata și Pitta dosha și stimulează emoții instinctive de ostilitate, nesiguranță și frică. Accentul pus pe valorile materiale de bani, posesiuni, succes și putere trece peste nevoia naturală de a dezvolta în mod activ aspectele spirituale ale vieții.

 Viața de zi cu zi a civilizației noastre este condusă doar de instrumente economice convenționale, care includ crearea de deficit, cerere și stimulare, creșterea eficienței muncii, a profitului și a recompensei și producerea de divertisment pentru momente de agrement, confort și relaxare. Acesta este motivul pentru care trăim adesea sentimente de suprasaturare, neliniște mentală, goliciune mentală, frustrare și nemulțumire. Prin urmare, trebuie să ne întoarcem la rădăcinile naturii spirituale a vieții și să luăm măsuri corective de bază sub forma ajustării priorităților și a rutinei zilnice adecvate (dinacharya) pentru a aduce viața într-un echilibru natural sub forma sănătății fizice și mentale.