Potrivit ayurvedei, lintea roșie este tridoshică, adică potrivită pentru toate cele trei tipuri constituționale, adica vata, pitta și kapha și pentru tote tipurile lor combinate.
Daca se consuma cu putin ulei sau unt clarificat (ghee), gustul astringent al aceseia este slab, ceea ce poate creste usor vata.
Dieta pentru meditatie
Celelalte proprietăți ale sale - gust dulce, efect de răcire, ușurință și moliciune, sunt considerate sattvice - armonizează corpul, calmează mintea și aduc mai multă lumină în corp. De aceea este recomandat ca aliment potrivit pentru practicarea yoga si meditatie
Lintea roșie promovează, de asemenea, formarea sângelui, curăță ficatul și este o sursă bună de fier. Se compune în principal din carbohidrați, proteine și fibre și conține, de asemenea, vitamina B și magneziu.
Rețetă simplă pentru hummus de linte roșie
Ingrediente:
1 cană linte roșie
1/2 cană tahini (pastă de susan)
2 linguri ghee (unt clarificat)
1 lingură muștar
1 lingurita sare de Himalaya
1 lingurita condiment garam masala
Preparare:
Spalati lintea roșie de mai multe ori cu apă rece . Se fierbe apoi până se înmoaie . Se strecoaras si după ce s-a răcit, adăugați celelalte ingrediente și omogenizați până se obtine o pasta fina.