Corpul uman este ca o linie de producție care prelucrează materiile prime din exterior sub formă de hrană și percepții și le transformă astfel încât să poată fi folosite pentru a construi țesuturile corpului și a regenera organismul.
Agni - focul digestiv al metabolismului
Potrivit Ayurveda, calitatea și funcționalitatea digestiei noastre zilnice depind de prezența unui foc digestiv sănătos (agni). Agni este unul dintre cei mai faimoși termeni ayurvedici și se referă la elementul focului biologic care este responsabil de procesul de digestie, absorbție și conversie a alimentelor și a percepțiilor în energie. Dacă agni este optim, o persoană va avea un metabolism și un sistem imunitar sănătos. Tot ceea ce o persoană primește în sistemul său este bine digerat, absorbit și organismul primește suficientă nutriție pentru a-și asigura regenerarea și vitalitatea.
Dacă focul digestiv este slab, digestia și conversia alimentelor vor încetini, rezultând formarea de deșeuri toxice care se vor acumula în intestinul gros din cauza frecvenței insuficiente a defecației. Acest lucru determină contaminarea intestinală, care duce la flatulență și balonare, disconfort și durere în abdomen, absorbție insuficientă a mineralelor și vitaminelor, care poate afecta deteriorarea oaselor, cartilajelor și articulațiilor. Impuritățile din tractul intestinal conduc, de asemenea, la absorbția substanțelor toxice în sânge, care afectează apoi starea nesănătoasă a pielii cu posibila apariție a erupțiilor cutanate și a eczemelor.
Dimpotrivă, agni prea mare duce la hipermetabolism, unde alimentele sunt digerate foarte repede cu senzații de gât și gură uscată și bufeuri. Pot exista hiperaciditate, inflamație a tractului gastrointestinal, hipoglicemie sau diaree, care perturbă procesul de absorbție a nutrienților importanți.
Păstrează un foc sănătos în corpul tău
Pentru a menține un foc digestiv sănătos, se folosește o dietă aleasă corespunzător, în conformitate cu constituția organismului (sfaturi pentru constituțiile individuale: Vata, Pitta și Kapha). Ayurveda recomandă, în general, ca persoanele cu un metabolism mai lent să adauge mirodenii stimulatoare în mâncare, cum ar fi ardeiul negru sau cayenne, ghimbirul, chimenul, cardamomul, scorțișoara, curcuma sau ardeiul iute. În schimb, persoanele cu un exces de agni ar trebui să se ferească de alimentele înțepătoare, picante și acre care cresc elementul foc din organism și pot afecta echilibrul psihosomatic, care poate fi înclinat de agresivitate și iritabilitate crescute. De aceea, sunt recomandate alimentele cu proprietăți blânde care calmează și armonizează sistemul digestiv și reduc focul crescut în organism precum orezul, laptele, uleiul de cocos sau ceaiurile din plante din ierburi calmante și răcoritoare precum menta, fenicul, coriandru, lemongrass și altele.
Cum funcționează sau 6 faze ale digestiei
Procesul de digestie începe în gură, când alimentele în contact cu saliva capătă un gust pentru noi, care afectează echilibrul individual al combinației unice de trei energii vitale (dosha) care formează sănătatea noastră psihosomatică. Unele substanțe precum carbohidrații sunt deja digerate în această etapă.
În plus, digestia are loc pe alte trei niveluri (stomac, intestin subțire și gros) - stomacul digeră mai întâi zaharurile simple (de aceea această fază se numește dulce), care sunt apoi eliberate în sânge și cresc nivelul de zahăr din sânge. Proteinele sunt apoi procesate în prezența enzimelor și a acizilor din stomac. Dacă mucoasa stomacului este perturbată, pot apărea arsuri la stomac, ulcere și gastrită. Această fază se numește acidă. Din stomac, mâncarea trece la următoarea etapă a digestiei în duoden - prima parte a intestinului subțire. Aici este amestecat cu bile de bază și enzime pancreatice. Deoarece natura acidă a alimentelor se amestecă cu mediul alcalin, se formează sare și apă. Alimentele devin sărate, ceea ce ajută la digerarea grăsimilor și proteinelor. Aceasta este urmată de o altă fază în jejun - a doua parte a intestinului subțire, care este asociată cu un gust înțepător. Prezența aerului determină și formarea de gaze care declanșează peristaltismul intestinal. Elementul de foc al gustului înțepător provoacă și o creștere a temperaturii și a circulației sângelui. A cincea fază are loc în ileon - ultima și cea mai lungă parte a intestinului subțire, care este amară din cauza părții încă prezente a bilei și ajută la absorbția unei cantități mari de nutrienți. În cea de-a șasea fază astringentă a digestiei în intestinul gros, vitaminele, mineralele și apa sunt în cele din urmă absorbite și deșeurile îngroșate sunt procesate pentru a putea fi eliminate.
Tonic digestiv ayurvedic din Pen of Everest Ayurveda
Ca parte a ceaiurilor noastre din plante ayurvedice făcute manual din Nepal și a producției tradiționale de elixiruri ayurvedice în India, ne concentrăm pe pregătirea a două forme de preparate digestive ayurvedice - prima dintre acestea fiind kvatha - decocturi de ierburi cu spectru larg care funcționează sinergic pentru a crea efectul dorit. Ca parte a liniei noastre ayurvedice, oferim ceai de plante Guduchi pentru diaree și vărsături, ceai de plante Shunthi pentru balonare și constipație, ceai de plante Pachaka pentru mucoasa gastrică iritată și ulcere gastrice sau amestecul de plante ayurvedic dovedit Triphala pentru detoxifierea generală a tractului intestinal. A doua formă este dulcețurile din plante, așa-numitele avalehas, care cu valoarea lor nutritivă regenerează puternic țesuturile corpului și ajută la curățarea căilor organismului. Pentru un metabolism sănătos și întărirea imunității, legendarul Chyawanprash este recomandat în Ayurveda, în cazul tulburărilor de stomac Annaprash și în cazul problemelor cu mișcările intestinale și curățenia Purishaprash.
Tratamentul ayurvedic al oricărei probleme de sănătate va începe întotdeauna cu o modificare a digestiei, astfel încât efectele vindecătoare ale produselor ayurvedice să fie bine absorbite în organism și să poată sprijini efortul natural al organismului de a reveni la echilibru. Daca trebuie sa curatati si sa corectati digestia dupa o perioada de alimentatie saraca sau indigestie cronica, care sunt semnalul unei probleme la un nivel mai profund, incercati lunar tratamente Ayurvedice - Detoxifierea sistemului digestiv sau Detoxifierea tractului intestinal.