Cum și din ce poți prepara ușor și rapid o băutură sănătoasă care să curețe organismul, să-l aprovizioneze cu vitamine, enzime și antioxidanți și să întărească apărarea naturală a organismului? Doar cumpara:
• un măr verde
• o pară
• pudră de Amalaki pură cu orz tânăr
Clătiți mărul și para, tăiați în bucăți mai mici (fără sâmburi) și puneți într-un blender. Adăugați 250 ml de apă pură și două lingurițe de pudră de Amalaki măcinată fin cu orz tânăr. Amestecam 1 minut si avem doua portii dintr-o bautura cu gust echilibrat pentru un inceput de dimineata pentru o noua zi.
Amalaki și orzul tânăr
Emblica officinalis și Hordeum vulgare sunt două super-alimente pe care mulți le plac astăzi și le includ în dieta obișnuită - sub formă de fructe uscate la soare (amalaki), care se mănâncă pur și simplu, sau pulbere măcinată (amalaki, orz tânăr), care poate fi luat în capsule sau dizolvat în apă.
O altă variantă interesantă, care încă nu este atât de cunoscută, este să amesteci pudra pură în sucuri sau smoothie-uri proaspăt stoarse. Orzul tânăr conține magneziu, care contribuie la alcalinizarea organismului și la echilibrul său electrolitic. Prin urmare, este ideal pentru dezacidificarea de primăvară a organismului. Vitamina B6 susține producția normală de globule roșii, iar cuprul ajută la transferul de fier și oxigen în organism. În combinație cu amla măcinată, crește capacitatea de absorbție a fierului, reduce rata de oboseală și epuizare și susține metabolismul energetic și întărește sistemul imunitar cu un conținut ridicat de vitamina C.
Deci, ce vei bea în acest smoothie:
• o gamă largă de antioxidanți (substanțe care reduc procesul normal de oxidare, care este responsabil de îmbătrânire și moarte celulară)
• bioflavonoide (vitamine care susțin rezistența pereților celulari împotriva pătrunderii substanțelor nocive – radicalii liberi)
• aminoacizi esențiali importanți
• calciu, fier, fosfor, magneziu, cupru
• vitamina C, B1, B2, B6, caroten
• 5 arome din șase - pentru a echilibra cele trei energii biologice de vata, pitta și kapha
O sursă naturală de vitamina C
Nu numai în Ayurveda, Amalaki este apreciată pentru conținutul său ridicat de vitamina C și antioxidanți. Vitamina C conținută în acest mic fruct indian contribuie semnificativ la curățarea organismului de radicalii liberi și stimulează apărarea organismului.
De câtă vitamina C am nevoie?
Consumul de vitamina C este foarte individual pentru fiecare persoană. Doza recomandată de vitamina C pentru un stil de viață sănătos este de obicei în jur de 60 mg pe zi. În bolile respiratorii, medicii recomandă o doză zilnică de 100 - 150 mg. În cazul unei sarcini mai grele (de ex. stres), consumul acesteia crește până la câteva mii de mg. Sportivii, persoanele imunodeprimate, bolnavii, diabeticii, fumătorii și alcoolicii au un aport crescut de vitamina C. Consumul normal de vitamina C este afectat de dietă și aportul de lichide, precum și de efortul fizic și stresul psihic. Deficitul de vitamina C se manifestă prin oboseală, sângerare a gingiilor și rezistență generală redusă la infecții. Vitamina C nu este stocată în organism, așa că este necesar să o luați în mod regulat. În special copiii, bătrânii și bolnavii au nevoie de el în doze zilnice regulate. Vitamina C obținută în mod natural este, desigur, mai eficientă decât una care este preparată sintetic.