Eşti aici

Cartofi dulci copți în stil ayurvedic

Cartofii dulci sunt un aliment valoros din punct de vedere nutrițional și, conform terminologiei ayurvedice, sattvic. Sattva este una dintre cele trei calități ale naturii, manifestate prin echilibru, lumină și ușurință. Hrana sattvica mentine corpul in armonie si favorizeaza o minte sanatoasa si echilibrata.

Cartofii dulci au coaja portocalie până la violet și sunt originari din regiunile calde ale centurii subtropicale și tropicale. Pe lângă vitamina C, acestea conțin o cantitate mare de beta-caroten, o provitamina A din care organismul nostru produce vitamina A. Aceasta are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar, a vederii bune și a pielii sănătoase. Gustul lor dulce se datorează prezenței zaharurilor naturale fructoză, glucoză și zaharoză. De asemenea, sunt bogati în fibre.

Pentru o porție aveți nevoie de:

  •     1 cartofi dulci mare sau 1 și 1/2 mijlocii
  •     1 linguriță plină de turmeric
  •     1 lingurita rasa coriandru macinat
  •     2 lingurițe pline de chimen macinat
  •     1 linguriță  de boia dulce
  •     2 lingurițe rase de sare de Himalaya
  •     1/2 lingurita boabe de piper negru
  •     2 linguri ghee

Preparare:

Preîncălziți cuptorul la 392 °F (200 °C). Întindeți ghee-ul pe tava de copt. Curățați cartofii dulci (răzuiți-i ca pe cartofi sau lăsați coaja - conține fibre sănătoase) și tăiați-i în felii (rotunde) late de 0,2 inch (1/2 cm). Cartoful dulce poate fi tăiat în jumătate pe lungime pentru a ușura felierea. Amestecați toate condimentele și acoperiți cartofii dulci cu ele și aranjați unul lângă altul pe o tava. Se pune tava in cuptorul preincalzit si se coace pana se inmoaie, 15 - 20 min. O garnitură potrivită pentru a o potrivi poate fi tartina ta preferată sau o salată de legume proaspete.